مدتی است که وارد نبرد کامپیوترهای دستی گیمینگ شدهایم و کمپانیهای مختلف اقدام به عرضه مصولات خود کردهاند. در این بین استیم دک پیشتاز است و ایسوس هم با روگ الای به میدان آمده. با مگ تک همراه باشید تا در این مطلب ببینیم که کدام یک بهتر است؟
کامپیوترهای دستی گیمینگ در حال حاضر با عرضه استیم دک (Steam Deck) و ایسوس روگ الای (ASUS ROG Ally) داغ است. هر دو دستگاه از نظر سختافزاری عملکردی فوقالعاده دارند و میتوانند بازیهای کامپیوتر را با کیفیتی خوب اجرا کنند. با این حال هر دو دستگاه در بحث مشخصات روی کاغذ، مشخصات صفحه نمایش، عمر باتری و حتی قیمت با هم تفاوت دارند. بنابراین کدام دستگاه میتواند عملکرد بهتری برای گیمینگ داشته باشد؟ برای کمک به انتخاب شما، ما یک مقایسه با جزئیات از این دو دستگاه انجام دادهایم که در ادامه میتوانید آن را بخوانید:
عملکرد سختافزاری
در زمینه سختافزاری، روگ الای نسبت به استیم دک دست بالاتر را میگیرد و با یک پردازنده AMD Ryzen Z1 Extreme با 8 هسته و 16 رشته است. تعداد هسته بالاتر به این معناست که آن دستگاه میتواند دیتای بیشتری را در زمان کمتر پردازش کند و برای مولتی تسکینگ و عملکرد در بازیها هم بهتر است.
از سوی دیگر، استیم دک به یک پردازنده AMD Zen 2 با 4 هسته و 8 رشته مجهز شده است و بنابراین از نظر پردازشی کمی عقبتر از روگ الای است. روگ الای سرعت GPU clock برابر با 2.7 گیگاهرتر نسبت به استیم دک با 1.6 گیگاهرتز دارد که عدد بالاتری است. به طور ساده، روی کاغذ و در عملکرد کلی، روگ الای میتواند گرافیک بهتری را مخصوصا در بازیهای سنگینتر ارائه دهد. با این حال، این به آن معنی نیست که استیم دک در پردازش بازیهای سنگین کم میآورد، چرا که میتوانید دستگاه را آپتیمایز کنید تا بازیها را به صورت بهینهتری اجرا کند.
صفحه نمایش
هم راگ الای و هم استیم دک به یک صفحه نمایش 7 اینچی مجهز شدهاند. با این حال ایسوس یک صفحه نمایش با رزولوشن 1080p دارد که نسبت به صفحه نمایش 1280*800 استیم دک بالاتر است. رزولوشن بالاتر راگ الای به معنای تصویر شفافتر برای بازی شماست.
فریم ریت صفحه نمایش هم به معنی این است که در ثانیه، چند فریم روی صفحه نمایش شما به تصویر کشیده میشود. فریم ریت بالاتر به معنای این است که میتوانید تجربه روانتری از بازی کردن خود داشته باشید. روگ الای باز هم در این زمینه برنده است چرا که هم سختافزار قویتر برای فریم بیشتر از بازی گرفتن را دارد و هم این که پنل صفحه نمایش آن 120 هرتزی است. این در حالی است که صفحه نمایش استیم دک 60 هرتزی کار شده است.
سیستم عامل و لایبرری بازیها
روگ الای روی سیستم عامل ویندوز 11 اجرا میشود. این به شما اجازه میدهد تا هر گونه بازی، ماد و برنامهای که با ویندوز سازگار است را روی آن نصب کنید. بنابراین روگ الای به زبان ساده، از پس هر کاری که کامپیوتر ویندوزی شما انجام میدهد بر میآید.
این سیستم عامل روگ الای همچنین اجازه میدهد تا لانچرهای مختلفی مثل استیم، اپیک گیمز، بتل نت، یوپلی و GOG Galaxy را بدون محدود روی آن نصب کنید. بنابراین به بازیهای بیشتری دسترسی خواهید داشت.
سیستم عامل استیم دک بر پایه لینوکس است و طوری طراحی شده تا بازیهای استیم را از طریق خود لانچر اجرا کند و بازیهای Itch.io هم روی آن اجرا شود. علاوه بر این باید گفت که تمام بازیهای استیم روی استیم دک قابل اجرا نیستند و به اصطلاح خود استیم آنها را تایید یا Verify نکرده است. بنابراین مشکلاتی ممکن است در این راستا پیش بیاید.
هر چند که استیم دک امکان نصب لانچرهای دیگر را هم با دور زدن محدودیتهای سیستم عامل دارد، اما کماکان به یک دانش سختافزاری حداقلی برای این کار نیاز خواهید داشت؛ لذا بیشتر افراد به همان لینوکس روی استیم دک بسنده میکنند و سراغ نصب ویندوز نمیروند.
عمر باتری
روگ الای و استیم دک هر دو یک باتری 40WHr دارند اما مصرف باتری دو دستگاه یکسان نیست. از آن جایی که روگ الای سختافزار پیچیدهتر و قویتری دارد، به توان بیشتری هم برای کار کردن نیاز دارد. بنابراین بسته به نوع فعالیت و بازیای که انجام میدهید، روگ الای بین 1.5 تا 3 ساعت باتری نگه میدارد. بنابراین استیم دک با نگه داشتن 2 تا 8 ساعت باتری، در این زمینه برنده است.
حافظه داخلی
استیم دک برای خرید چند آپشن مختلف ارائه میکند. میتوانید نسخه 64 گیگابایتی را بخرید تا کمی پول ذخیره کنید، اما نسخههای 256 گیگابایتی و 512 گیگابایتی با SSD هم از این دستگاه موجود است که به خاطر مجهز بودن به SSD سریعتر هم هستند و برای بازی مناسبترند.
در مقایسه با استیم دک، روگ الای فقط در یک نسخه 512 گیگابایتی مجهز به SSD و PCIe 4.0 عرضه میشود. روی کاغذ این مشخصات از استیم دک سریعتر و بهتر است.
طراحی و ظاهر
طراحی روگ الای نوآورانه با گوشههای تیز است و لیاوت دکمههای آن هم زیباست. ما دو گریپ در پشت آن و یک دی پد داریم که خیلی راحت میتوانید بین دکمهها و البته پدهای کنسول جا به جا شوید. همچنین این دستگاه به فن کم سر و صداتری مجهز شده است. بزرگترین نقطعه قوت روگ الای در زمینه طراحی اما وزن کمتر نسبت به استیم دک و ابعاد نسبتا کوچکتر است.
استیم دک از طرف دیگر چهار دکمه گریپ داریم، دو ترک پد بزرگ در هر دو طرف صفحه که به شما برای جا به جایی بین منوها کمک میکنند. کنترلهای استیم دک کمی جایگذاری و زاویهبندی بهتری دارند که به کاربر اجازه میدهد در حالت ریلکستری بازی کند.
قیمتگذاری
از آن جایی که بحث قیمتگذاری خیلی مهم است، باید در نظر بگیرید که قیمتگذاری استیم دک نسبت به روگ الای خیلی منطقیتر است. شما میتوانید نسخه 64 گیگابایتی استیم دک را با قیمت 399 دلار خریداری کنید و نسخههای 256 گیگ و 512 گیگ هم به ترتیب 529 دلار و 649 دلار قیمت دارند.
در سوی دیگر، ایسوس روگ الای 699 دلار قیمت دارد که از بالاترین نسخه استیم دک 50 دلار گرانتر است. البته که یک نسخه با پردازنده ضعیفتر از روگ الای در انتهای سال 2023 با قیمت 599 دلار عرضه خواهد شد. همچنین Valve به شما اجازه میدهد تا به استیم دک خود میکرو اسدی وصل کنید و همیشه حافظه آن را ارتقا دهید، لذا یک نسخه 64 گیگابایتی از آن هم میتواند کارتان را راه بیاندازد.
نتیجهگیری
به طور کلی، روی کاغذ و در عملکرد، روگ الای دستگاه قویتر و با امکاناتتری نسبت به استیم دک است. این موضوع با قیمت نسبتا بالای آن دچار تغییراتی میشود و نمیتوان گفت که ارزش خرید آن نسبت به استیم دک نسخه پایه خیلی بالاتر است، اما باید گفت که هر دو دستگاه کار را به خوبی انجام میدهند و در نهایت باید تصمیم بگیرید که آیا برتریهای روگ الای دلیل کافی و قانعکنندهای برای خرید را به شما میدهند یا خیر.