جنگل پرتقال، نخستین فیلم بلند آرمان خانساریان است که «رسول صدرعاملی» تهیه کنندگی آن را برعهده دارد. این فیلم در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر سه نامزدی برای بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلم اول را از آن خود کرد.
کارگردان: آرمان خوانساریان
این کارگردان پیش از این سه فیلم کوتاه «سایه فیل»، «سبز کله غازی» و «موناکو» را کارگردانی کرده است. وی همچنین برای «سایه فیل» جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم کوتاه تهران، جایزه بهترین فیلم جشن تصویر سال، دیپلم افتخار بهترین کارگردانی و فیلمنامه از جشنواره سایه، دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه از جشنواره نهال و تندیس خانه سینما را دریافت کرده است.
همچنین فیلم کوتاه «سبز کله غازی» این کارگردان جایزه بهترین فیلم کوتاه پنجمین جشنواره فیلمهای ایرانی کلن، تندیس زرین بهترین فیلمنامه کوتاه از ششمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر و تندیس زرین بهترین اثر با محوریت تهران نگاری برای فیلم کوتاه از ششمین جشنواره بینالمللی فیلم شهر را دریافت کرده است.
بازیگران جنگل پرتقال: میرسعید مولویان، سارا بهرامی، رضا بهبودی
خلاصه داستان:
«جنگل پرتقال» روایتی است از یک روشنفکرنمای منفیباف که سالها پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، هنوز کاری از پیش نبرده است. او که حرفه معلمی را برای امرار معاش انتخاب کرده، در برخورد با دانشآموزان و همدانشگاهیهای قدیمیاش، دافعه ایجاد میکند. در نهایت، مواجهه با دختری که در دوران دانشجویی دلباخته او بوده، نقطه عطف قصه را رقم میزند.
نقد فیلم:
«جنگل پرتقال» فیلمی نسبتا خوب و قابل دیدن است که در هیاهوی فیلمهای پرفروش تجاری، ارزش دیدن دارد. این فیلم با پرداختی درست و مناسب از گذشته و پسزمینه شخصیتی علی بهاریان، به نقد روشنفکرنماهای جامعه میپردازد.
نقاط قوت فیلم:
- پردازش درست و مناسب از گذشته و پسزمینه شخصیتی علی بهاریان: فیلم به خوبی نشان میدهد که چگونه علی بهاریان به یک روشنفکرنما تبدیل شده است. او در دوران کودکی و نوجوانی مورد بیمهری پدرش قرار گرفته و این موضوع باعث شده است که او نسبت به دنیا و اطرافیانش بدبین شود. در دوران دانشجویی نیز او با شکستهای مختلفی مواجه شده که باعث شده است که او از تلاش و امید دست بکشد.
- بازی قابل قبول میرسعید مولویان در نقش علی بهاریان: مولویان به خوبی توانسته است ویژگیهای شخصیتی علی بهاریان را به تصویر بکشد. او خشم، عصبانیت، بیانگیزگی و منفیبافی علی را به خوبی در چهره و بازی خود نشان میدهد.
- نقد روشنفکرنماهای جامعه: فیلم با نشان دادن ویژگیهای شخصیتی علی بهاریان، به نقد روشنفکرنماهای جامعه میپردازد. این افراد معمولا ادعاهای بزرگی دارند، اما در عمل کاری از پیش نمیبرند. آنها از جامعه فاصله گرفتهاند و نگاهی منفی به دنیا دارند.
نقاط ضعف فیلم:
- سرعت روایت در برخی از سکانسها کند است: فیلم در برخی از سکانسها به کندی پیش میرود و این موضوع باعث میشود که مخاطب دچار کسالت شود.
- پایان فیلم چندان قانعکننده نیست: پایان فیلم کمی عجیب و غریب است و به نظر میرسد که کارگردان نتوانسته است پایان مناسبی برای فیلم خود پیدا کند.
بازیگران:
میرسعید مولویان در نقش علی بهاریان، بازی قابل قبولی ارائه میدهد. او به خوبی توانسته است ویژگیهای این شخصیت را به تصویر بکشد. مولویان در سالهای اخیر با بازی در فیلمهایی مانند «تومان» و مجموعه نمایش خانگی خاتون به شهرت رسیده است. این بازیگر برای بازی در فیلم سینمایی تومان نامزد بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنواره های فیلم فجر و حافظ شد.
سارا بهرامی نیز در نقش دختری که در دوران دانشجویی دلباخته علی بوده، بازی خوبی دارد. او به خوبی توانسته است احساسات و عواطف این دختر را به تصویر بکشد. بهرامی یکی از بهترین بازیگران زن سینمای ایران است که در فیلمهای مختلفی از جمله «دارکوب»، «ایتالیا ایتالیا» و «علفزار» بازی کرده است.
سارا بهرامی برای بازی در نقش مکمل فیلم «خانهای در خیابان چهل و یکم» نامزد دریافت جایزه حافظ شد. وی سپس برای بازی در فیلم ایتالیا ایتالیا نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر و جشن منتقدین و نویسندگان سینمای ایران شد. این بازیگر همچنین توانست در سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر برای بازی در فیلم دارکوب موفق به کسب سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شود.
رضا بهبودی نیز در نقش همدانشگاهی علی، بازی قابل قبولی ارائه میدهد. او به خوبی توانسته است شخصیتی مثبت و مهربان را به تصویر بکشد. بهبودی از بازیگران باسابقه سینما و تلویزیون و تئاتر ایران است.
این بازیگر در آثاری چون شنل، عصبانی نیستم، لانتوری، آخرین تولد و گورکن ایفای نقش کرده است.