نوکیا را همه میشناسیم. برند فنلاندی خلاق که در دهه قبل، پادشاه بی چون و چرای بازار موبایل جهانی بود. نوکیا هیچوقت حاضر نشد به استفاده از سیستمعامل اندروید تن دهد و همین موضوع سبب شد تا خیلی زود سقوط کند و دیگر اثری از این برند فنلاندی خوشنام در بازار موبایل وجود نداشته باشد. اما سیمبین بل راه فرار نوکیا برای عدم استفاده از اندروید بود و با وجود اینکه Belle و Anna یک پروژه موفق بودند، اما نوکیا به دلیل تمرکز بیش از حد روی سیستمعامل ویندوز موبایل، از ادامه دادن راه سیمبین بل و آنا صرف نظر کرد.
نوکیا برای مقابله با همهگیری سیستمعامل اندروید در دنیای گوشیهای هوشمند، تمام تلاش خود را به کار گرفت تا سیمبین را به یک سیستمعامل کامل و پویا تبدیل کند. یکی از این مراحل «Anna» و مرحله بعدی «Belle» بود که سیمبین را بیشتر به سمت ظاهر و طراحی رقبای مدرنی همچون اندروید و iOS هدایت کرد.
Belle تغییرات مهمی در رابط کاربری ایجاد کرد تا تجربه کار با آن لذت بخش تر و ساده تر شود. البته نمی توان انکار کرد که سیمبین در حال دنبال کردن رقبای پیشروی خود بود. از جمله تغییرات مهم در سیستمعامل اختصاصی نوکیا، بازطراحی صفحه اصلی بود که امکان افزودن تا 6 صفحه جدید هوم اسکرین را می داد که در زمان خود یک قابلیت فوقالعاده بود. همچنین ویجتها استفاده در 5 اندازه مختلف را داشتند تا کاربردیتر شوند.
در نسخه Belle از Symbian، ویجتهای پویایی وجود داشتند که میتوانستند پیامهای چت، ایمیل و بهروزرسانیهای شبکههای اجتماعی را به صورت زنده و دینامیک نمایش دهند. (مشابه قابلیتی که اپل در سال 2020 با به آن رسید)
منوی برنامهها نیز تغییر کرد و از ساختار عمیق پوشهای، به صفحهای تبدیل شد که کاربر میتوانست با اسکرول کردن به تمام شورتکاتها دسترسی پیدا کند. البته امکان افزودن پوشهها نیز مانند نسخههای قبلی سیمبین باقی ماند.
همچنین قابلیت جدیدی اعمال شد که برطرفکننده مشکل ویجتهای شورتکات بود. یعنی امکان قراردادن مستقیم شیورتکاتها روی صفحه اصلی روی سیستمعامل سیمبین بل وجود داشت.
بیشتر بخوانید: تاریخچه برند نوکیا
یکی دیگر از ویژگیهای جدیدی که در سیستمعامل سیمبیان معرفی شد، نوار اعلانات (Notification Bar) بود. این بخش که ابتدا توسط سازندگان اندروید مورد استقبال قرار گرفت و بعدها توسط iOS نیز پیادهسازی شده بود، دارای دکمههای مهمی مانند داده حالت سلولار، وایفای، بلوتوث و حالت بیصدا بود.
علاوه بر این، تمام اعلانهایی که از طرف برنامهها دریافت میشد، در این نوار قابل مشاهده بود. بدین ترتیب به کاربر اجازه دسترسی آسان به تنظیمات و اعلانها را میداد و یک قابلیت کلیدی به حساب میآمد.
نوکیا از جمله اولین شرکتهایی بود که از فناوری NFC بهره میگرفت و در ورژن بل سیستمعامل سیمبین توانست از این فناوری در حد بیسابقهای بهره ببرد. با چسباندن دو دستگاه به یکدیگر اتصال آنها به یکدیگر امکانپذیر میشد.
این امکان برای مثال میتوانست مورد استفاده قرار بگیرد تا دو تلفن همراه به صورت سریع و بدون نیاز به وارد کردن هیچ کدی، اطلاعات را با یکدیگر تبادل نمایند؛ یا اینکه یک تلفن هوشمند را به یک جفت هدفون یا اسپیکر بلوتوثی متصل کرد.
سیمبین آنا در آوریل ۲۰۱۱ معرفی شد. سپس در اواخر آگوست همان سال، نسخه بهبود یافته این سیستمعامل با نام Belle منتشر گردید. این نسخه جدید همراه با گوشیهای نوکیا ۶۰۰، ۷۰۰ و ۷۰۱ عرضه شد.
گوشیهای قبلی نیز از نرمافزار بهروزشده بهرهمند شدند. حتی گوشیهای مبتنی بر سیمبین نسخه قدیمی، بهروزرسانی را دریافت کردند. گوشیهایی مانند نوکیا ۵۰۰ نیز که به طور پیش فرض با آنا عرضه شده بودند، قابلیت دریافت بهروزرسانی Belle را داشتند.
آخرین نسخه بل با نام Pack 2 شامل بهبود رابط کاربری اپلیکیشن دوربین، افزودن اپ ویرایش ویدئو و بروزرسانی مرورگر عرضه شد. در پایان شرکت نوکیا تصمیم گرفت برند سیمبیان را کنار بگذارد و تمام تمرکز خود را روی سیستمعامل اختصاصی مایکروسافت یعنی ویندوز موبایل قرار دهد.
حتی گوشیهای میانرده مبتنی بر اندروید در آن زمان، دارای پردازندههای چندهستهای با ۱ گیگابایت حافظه رم بودند که در حال تغییر به سمت استفاده از این مشخصات بودند.
سیمبیان همواره بر روی دستگاههای با منابع محدودتر عملکرد بهتری داشت. طبق برنامه آینده، قرار بود نسخههای کارلا و دونا منتشر شوند. کارلا قرار بود در اواخر ۲۰۱۲/اوایل ۲۰۱۳ با ویژگیهای جدید معرفی شود و دونا نیز در اواخر ۲۰۱۳/اوایل ۲۰۱۴ به صورت انحصاری برای گوشیهای دوهستهای عرضه شود تا فاصله عملکردی خود را با سایر سیستمعاملها کاهش دهد.
در حال حاضر نوکیا تحت مالکیت HMD Global است و مشغول تولید گوشیهای فیچرفون و اندرویدی رده پایین است. دروغ چرا، حال و روز نوکیا این روزها اصلا مناسب نیست و این غول اسبق دنیای تکنولوژی از رقابت با بزرگانی چون اپل و سامسونگ جا مانده است.
معلوم نیست، شاید در آینده اتفاقی رخ دهد تا نام نوکیا بار دیگر برسر زبانها بیافتد. اما چیزی که امروز میبینیم، ما را از غول فنلاندی دنیای تکنولوژی ناامید میکند. نظر شما چیست؟